Vezels, hoe meer hoe beter.
Kies voor meer vezels want in dit geval: hoe meer hoe beter!
Voor volwassenen geldt het advies om zo’n 30 - 40 gram vezels per dag tot zich te nemen. Het gemiddelde ligt vandaag op 20 gram. Dat kan dus nog wat beter!
Met kleine moeites kan je gemakkelijk meer vezels introduceren! Vezels zijn namelijk niet alleen belangrijk voor een goede spijsvertering, ze verlagen daarnaast ook de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, prikkelbaredarmsyndroom, obesitas en kanker.
Ontdek hieronder onze handigste tips en tricks. Let’s FIGUR it out!
Drink voldoende water
Voorkeur voor volkoren producten ipv witte variant (pasta, brood, rijst)
Eet 2 à 3 porties fruit per dag
Ga voor meer dan 300 gram groenten per dag
Kies vaker voor peulvruchten
                                                                                                             
💛 ONTBIJT 
Drink een groot glas water 
Go for kiwi, bessen, bramen, rood fruit 
Voeg een handje noten, zaden en pitten toe 
Eet je fruit ipv het te drinken 
💛 LUNCH
Zet groenten in de hoofdrol 
Meal prep hacks: 
- Courgette door spiralizer, ook lekker koud! 
- Kerstomaatjes vragen geen werk 
- Maak soep voor 10 en vries overschot in 
💛 SNACKS 
Rauwe groentjes a volonté 
Voeg hummus, avocado, noten- of olijfolie, notenpasta toe voor extra verzadiging
💛 AVONDMAALTIJD 
Zet groenten in de hoofdrol 
Bijgerechten soep of extra groenten 
Kies voor volkoren koolhydraatbronnen 
Vervang bulgur of couscous eens door linzen 
Bloemkoolrijst e.d toevoegen aan je witte rijst = extra groenten en minder koolhydraten
Meer groenten dan aardappelen voor je puree 
Voeg veel verse kruiden toe aan je gerecht 
Meer koken = meal prep voor de dag nadien! 
💛 DRINK VOLDOENDE WATER TUSSENDOOR
Zet je waterkan of drinkenbus in het zicht 
Trek af en toe een adje 
Make it funky door vb. citroen, limoen, munt, gember, koude ongezoete thee toe te voegen
WELKE VOEDINGSMIDDELEN ZIJN RIJK AAN VEZELS?
- Broccoli
- Knolselder
- Spinazie
- Boerenkool
- Artisjok
- Spruitjes
- Bramen
- Kiwi
- Frambozen
- Dadels
- Bonen
- Linzen
- Kikkererwten
- Haver
- Bulgur
- Zilvervliesrijst
- Volkoren pasta
- Noten en zaden
 
                         
            